Okuduğunuz haber
YAVSİ BABA TEKKESİ

HİTİT ÜNİVERSİTESİ’Nİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ!

Anasayfa   /    Kültür ve Sanat    /    YAVSİ BABA TEKKESİ

YAVSİ BABA TEKKESİ

II. Bayezid tahta geçince Şeyh Muhiddin Yavsî’yi İstanbul’a çağırıp onun için kurduğu ve İstanbul’da şeyhlik yaptığı Bayrami tekkesi Yavsi Baba diye bilinir.

KÜLTÜR VE SANAT      18 Eylül 2021 - 14:31     0

YAVSİ BABA TEKKESİ

 

YAVSİ BABA TEKKESİ

 Ali Kılcı / Araştırmacı-Yazar

 

II. Bayezid tahta geçince Şeyh Muhiddin Yavsî’yi İstanbul’a çağırıp onun için kurduğu ve  İstanbul’da şeyhlik yaptığı Bayrami tekkesi Yavsi Baba diye bilinir.

 

Tekke Fatih ilçesi, Yavuz Sultan Selim Camisi yakınındaki Aspar Su Haznesi'nin güneybatı köşesinde, bugünkü Darüşşafaka Lisesi sınırları içinde bulunuyordu. Osmanlı devri sonuna kadar kullanılan bu tekke bir Bizans kilisesinden çevrildiği veya üzerine yapıldığına dair bilgiler vardır. 

 

Evliya Çelebi tekkenin buradaki büyük bir sarnıç üzerinde olduğunu yazmıştır. Tekke 19. Yüzyılda kullanılmaz hale gelmiş, yerinin bir kısmı vakıflar idaresi şemsiyesinde kurularak maarife devredilen Darüşşafaka alanına katılmıştır.

 

Yavsi Baba veya Sivasiler Tekkesinden günümüze bir hazire kalıntısından başka bir şey kalmamıştır. Şeyh Yavsi'nin İskilip’e dönmesinden sonra Edirne’deki halifeleri gelerek onun yerine sıra ile bu tekkeye şeyh olmuştur. Bu halifeler sona erince İskilip Tekkesi’nde Şeyh olan oğlu Ebunnasr Efendi buraya postnişin olarak tayin edilmiştir. Ebunnasr Efendi 1566 yılında vefat edince Ebussuud Efendi’nin yaptırdığı mektebin yanına defnedilmiştir.

 

Bazı kayıtlarda ismi Nasrullah ve Nasreddin olarak geçen Ebunnasr Efendinin Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivindeki belgelerde mezarının İskilip’te olduğu gösterilir.

 

Halvetiliğin Sivasi kolundan olan Şemseddin Sivasi 1585 yılında Yavsi Baba Tekkesinin Şeyhi olmasından sonra tekkenin ismi “Sivasiler Tekkesi" diye anılmaya başlamıştır. Yavuz Sultan Selim Cami yanındaki Yavsi Baba Tekkesi Sultan Bâyezid Velî ve Yavuz Sultan Selim Vakıflarına bağlı olup tekkenin vakfını idare eden mütevelli ve tekkeyi idare eden şeyhliğini aynı kişi yürütüyordu].



[1] M. Aşkar(1996 ), Ankara, s. 41; E.Işın(1974),  s.445.

[2]A.Bilgin Turnalı,“Sultan Selim’de Sivâsî Tekkesi Mescidi”, Mehmed Akif Köseoğlu bir belgeyi düzenledi.Yönetici · 12 Eylül 2018.   

[3] Fatih Köse(2018),”İstanbul’da Tekke Olarak Kullanıaln Roma ve Bizans Kilise Yapıları”, Tasavvur, Tekirdağ İlahiyat Fakültesi Dergisi, C.4, S.2, s.850.   

[4] 29 Aralık 1900 tarihli bir krokide tekkeden minare kalıntısı ve hazire kaldığı görülmektedir. Türkiye Yazma Eserler Kurumu, Revnakoğlu 23 nolu defter, s13.

[5]), İstanbul Halveti Tekkeleri, İstanbul, s.293.

[6]F. Köse(2012), s.293.

[7] Türkiye Yazma Eserler Kurumu, Revnakoğlu 23 nolu defter.

 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ