Okuduğunuz haber
AKŞEMSEDDİN’İN HALİFESİ ÇAKMAKDEDE'NİN DE YOLU YOK

MEKTEBİNDE ŞEHADET OLAN BİR MİLLETİN KADERİNDE ESARET OLMAZ

Anasayfa   /    Gündem    /    AKŞEMSEDDİN’İN HALİFESİ ÇAKMAKDEDE'NİN DE YOLU YOK

AKŞEMSEDDİN’İN HALİFESİ ÇAKMAKDEDE'NİN DE YOLU YOK

Turizm şehri olmaya çalışan Çorum’un yetkilileri önce Akşemseddin’in yolunu yapmalı sonra çilehaneyi gübrelikten kurtarıp ziyarete açmalı, sonrada Akşemseddin in İskilip’e emaneti Attari’nin (Çakmakdede) yolu açılmalıdır.

GÜNDEM      17 Haziran 2021 - 23:21     0

AKŞEMSEDDİN’İN HALİFESİ ÇAKMAKDEDE'NİN DE YOLU YOK

Bolu Çor-Der Kurucu Başkanı Fikret Kısar, İskilip’in Evlik köyünde bulunan Akşemsedin hazretlerinin çilehanesinin acilen temizlenmesi ve türbesi Müftülük binasının arkasında kalan Şeyh Muslihiddin Attari’nin (Çakmakdede) ziyaretinin kolaylaştırılması gerektiğini söyledi. Kısar açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Çorum Osmanlı tarihine ışık tutacak kitap hemşehrimiz Vakıflar Genel Müdürlüğü Uzmanı, Arkeolog, araştırmacı yazar Ali Kılcı beyin kaleminden çıktı.
Bolu Çorder’in de destekleri ile çıkan kitap, Başbakanlık Osmanlı Arşivleri ve Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivlerinden belgelerle ve fotoğraflarla basıldı. Bugüne kadar basılmış en bilimsel ve muhtevalı kitap Akşemseddin üzerine doktora yapmış Panelistimiz Doç Dr Muhammed Ali Yıldız denetiminden de geçti. Kitapta Akşemseddin’ in Müderrislik yaptığı Osmancık, külliyesi ve camii ile İskilip’te Evlik teki gübreliğe çevrilen çilehanesi, 1448 de yapılan çivisiz çatma camii ve ruh hastalarını tedavi ettiği çeşme var. Akşemseddin’in annesi, 6. Oğlu Nurulhüda ve torunları İskilip Evlik’te bulunuyor.
Akşemseddin’in in İskilip’ e bıraktığı halifesi Şeyh Muslihiddin Attari’nin devrinde 40 bin talebesi olduğu Taşköprülüzade’nin Şakayıknamesi’nde yazıyor. Eczacı konumunda olan Attari’nin otlardan yaptığı ilaçlarla bölge insanını tedavi ettiği bilinmektedir.
Halk arasında Çakmakdede olarak bilinden Attari’nin mezarının da yolu yok. Müftülük binası  yapılırken Attarinin yolu kapatılmış, ziyaretçiler sitenin altından tuvaletin yanından geçip izin alarak ziyaret yapabilmektedir.
Turizm şehri olmaya çalışan Çorum’un yetkilileri önce Akşemseddin’in yolunu yapmalı sonra çilehaneyi gübrelik ten kurtarıp ziyarete açmalı, sonrada Akşemseddin in İskilip’e emaneti Attari’nin (Çakmakdede) yolu açılmalıdır. Görevde ihmali bulunanlar ise derhal istifa etmelidir.

 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ