ANAOKULU SERGİSİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Okuduğunuz haber
BAHARATLI DOLMA BAYAT BELEDİYESİ’Nİ KOMİK DURUMA DÜŞÜRDÜ

ZİRAAT ODASI KÜMES HAYVANI SATIYOR

Anasayfa   /    Gündem    /    BAHARATLI DOLMA BAYAT BELEDİYESİ’Nİ KOMİK DURUMA DÜŞÜRDÜ

BAHARATLI DOLMA BAYAT BELEDİYESİ’Nİ KOMİK DURUMA DÜŞÜRDÜ

Bayat Belediyesi’nin İskilip kamuoyu tarafından komik karşılanan ve sosyal medyada alaya alınan “Baharatlı Bayat Dolması” çıkışı gündemi halen meşgul etmektedir.

GÜNDEM      14 Mart 2023 - 14:51     0

BAHARATLI DOLMA BAYAT BELEDİYESİ’Nİ KOMİK DURUMA DÜŞÜRDÜ

 

BAHARATLI BAYAT DOLMASI YOKTUR, TESCİLLİ İSKİLİP DOLMASI VARDIR.

500 Yıllık tarihi geçmişe sahip İskilip Dolması ile (Baharatlı Bayat Dolması!) aslında aynı yemektir. Yapımından sunumuna kadar İskilip adına tescil edilmiştir. Bayat’ın dolma ustaları da İskilipli ustaların yetiştirdiği elemanlardır.

TANITIMIN İYİSİ KÖTÜSÜ OLMAZ MANTIĞI YANLIŞTIR

Tanıtımın iyisi kötüsü olmaz mantığı yanlış bir mantıktır.  Bayat’ın İskilip Dolmasının adını değiştireceğine sunumu doğrudan “İskilip Dolması” olarak kamuoyuna yansıtması Bayat Belediyesi’nin tanıtımına daha güzel katkı sunardı.

İSKİLİP BELEDİYESİ AÇIKLAMADA BULUNDU

İskilip Belediyesi Osmanlı’dan günümüze ulaşan İskilip Dolması’nın coğrafi işaret ve tescil belgesini kamuoyu ile paylaşarak konu ile ilgili açıklamada bulundu. İskilip Belediyesi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.

“Bilindiği üzere 14.02.2005 tarihinde koruma altına alınan Başvuru numarası C 2025/003 olan “İskilip Dolması” 19.04.2010 tarihinde İskilip adına Coğrafi İşaretli ürün olarak tescillenmiştir.

İSKİLİP DOLMASININ TARİHTEN GÜNÜMÜZE GELEN LEZZETİ KORUMA ALTINDADIR

Belediyemiz tarafından oluşturulan komisyonca, her yıl düzenli olarak İskilip Dolmamızın tarihine özgü lezzetinin kaybolmaması için denetimler yapılmaktadır. Ayrıca ilçemize has diğer ürünlerimizin de Coğrafi İşaret çalışmaları sürdürülmektedir. 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmündeki Kararname maddeleri gereğince “İskilip Dolması” İlçemiz adına tescillenmiş ve koruma altına alınmıştır.

Ancak son zamanlarda Bayat Belediyesi’nin; İskilip Dolmasının adını değiştirerek Coğrafi İşaret alma çalışmalarını üzüntüyle görmekteyiz.

İSKİLİP DOLMASI, İSKİLİP’TEN AYRILAN BAYAT, UĞURLUDAĞ VE OĞUZLARLA ÖZDEŞLEŞMİŞ BİR LEZZETTİR

“İskilip Dolması” sadece İskilip’in değil; geçmişte ilçemize bağlı olan Bayat, Uğurludağ ve Oğuzlar ilçelerimizle de özdeşleşmiş bir üründür. Adının değiştirilerek “Baharat” eklenmesi İskilip kamuoyunca “komik” karşılanmaktadır.

TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU BAŞKANLIĞI'NA RESMİ YAZI YAZILMIŞTIR

Bu bağlamda 26.01.2023 tarihinde İskilip Dolmasının tescilinin ilçemize ait olduğu ve bu tescilin korunması gerektiği ile ilgili Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı'na Resmi yazı yazılmıştır.

KONU BELEDİYEMİZİN TAKİBİNDEDİR

Konu Belediyemizin takibinde olup, her adımda gerekli işlemler yapılmaktadır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ