KOCASARAÇ İL BAŞKANLIĞINA ADAY

Okuduğunuz haber
EKEN’İN FIRAT’TAN KIZILIRMAK NEHRİNE KANAL PROJESİ

İSKİLİP’TE 14 OCAK’TA AKŞEMSEDDİN PANELİ

Anasayfa   /    Siyaset    /    EKEN’İN FIRAT’TAN KIZILIRMAK NEHRİNE KANAL PROJESİ

EKEN’İN FIRAT’TAN KIZILIRMAK NEHRİNE KANAL PROJESİ

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili aday adayı Talip Eken İskilip’in Sesi Televizyonu, Bizim Mahalle programına konuk oldu.

SİYASET      12 Aralik 2022 - 15:21     0

EKEN’İN FIRAT’TAN KIZILIRMAK NEHRİNE KANAL PROJESİ

 

Programda aday adayı olduğunu kamuoyuna resmen açıklayan Eken izleyicilere projelerinden bahsetti. En iddialı ve dikkat çeken projesi de Fırat’tan Kızılırmak nehrine su kanalı yapılması oldu. Konu ile ilgili olarak uzmanlarla uzun süre çalıştıklarını belirten Eken yaklaşık 450 kilometrelik kanalın yapımı ile İç Anadolu bölgesinde kuraklıktan kaynaklı atıl kalan tarım arazilerinin su sorununun çözüleceğini, ülke tarımına ve enerji üretimine önemli katkısının olacağını söyledi.

İDDİALI SULAMA VE ENERJİ ÜRETİMİ PROJESİ

CHP Milletvekili aday adayı Talip Eken projeyle ilgili şöyle konuştu; “ Fırat nehri üzerindeki İliç barajının 910 metre olan kotundan Kızılırmak Hirfanlı Barajına yapılacak 420/440 metre küp saniye kapasiteli tünel ile 200 bin hektar arazi yeni sulamaya açılabilecektir.

Kızılırmak havzası akımı mevcut enerji tesislerini ve sulamaları karşılayamamaktadır. Dolayısıyla sulamalar kısıtlı yapıldığı için tesislerden beklenen fayda sağlanamamaktadır.

EKEN; “PROJE, ORTA ANADOLU’NUN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK”

Bu tünel yapımı uzun ve zahmetli bir iş olarak görülse de Orta Anadolu’nun kaderini değiştirmesi ve enerji üretiminin devamlılığı açısından önem arz etmektedir.  Ayrıca dönüşümlü çalışan HES’ler de sürekli çalışacak ve ülkenin enerji açığının kapanmasını sağlayacaktır. Hele de bu tünelin daha büyük kapasitede yapılması halinde Hirfanlı barajından Tuz gölüne veya başka bir depolama alanına aktarılacak su ile Konya ovasında yüz binlerce hektar alan suyla buluşacaktır.

Bu tünelin mesafesi yapılacak jeolojik etütler ve fay hatlarının incelenmesi sonucu değişkenlik gösterebilir. Hirfanlı barajından daha yüksek kotlarda da Kızılırmak yatağına suyu vermek mümkün. O zaman tünel mesafesi 50 kilometre kısalabilir” dedi.  

Programının tamamını İskilip’i Sesi Facebook grubundan ve İskilip’in Sesi Youtube kanalından  izleyebilirsiniz.

 

https://www.facebook.com/iskilipinsesi/videos/1300505800802920

https://www.youtube.com/watch?v=MSNU-guESro&t=313s

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ