ÇİÇEKCİ; “BİRİNCİ AMACIMIZ BU ARASTAYI ETKİNLİK MERKEZİ HALİNE GETİRMEK”

Okuduğunuz haber
İSKİLİP’İN BİR DEĞERİ DAHA GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR

İŞÇİ MAAŞLARINA YÜZDE 90 ZAM

Anasayfa   /    Kültür ve Sanat    /    İSKİLİP’İN BİR DEĞERİ DAHA GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR

İSKİLİP’İN BİR DEĞERİ DAHA GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR

YÜZBAŞI MAHMUT EFENDİ'NİN MEZAR TAŞI REDİF KIŞLASI’NDA SERGİLENECEK

KÜLTÜR VE SANAT      12 Ocak 2024 - 13:09     0

İSKİLİP’İN BİR DEĞERİ DAHA GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR

 

İskilip MYO Mimari Restorasyon Bölümü hocalarından Dr. Cemal Ekin ve Dr. Doğan Koşan hocaların bir süredir Hacı Karanî Mezarlığında yürüttükleri restorasyon çalışmalarında Redif Kışlasında görevli Yüzbaşı Mahmud Efendi’nin mezar taşı tespit edildi.

GÖREV YAPTIĞI TARİHİ KIŞLADA SERGİLENECEK

Mezar taşının Yüzbaşı Mahmut Efendinin görev yaptığı Redif Kışlası’nda sergileneceği öğrenildi.

HACI KARANİ MEZARLIĞINDA DEVAM EDEN ÇALIŞMALARDA SONA YAKLAŞILDI

İskilip MYO Mimari Restorasyon Bölümü hocalarından Dr. Cemal Ekin ve Dr. Doğan Koşan hocaların bir süredir Hacı Karanî Mezarlığında yürüttükleri restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı.

 

MEZAR TAŞI BİR KENARDA BULUNUP, ÇÖZÜMLENDİ

Çalışmalar hakkında Dr. Cemal Ekin verdiği bilgide;  Hacı Karanî Mezarlığında mezar yapılarından ayrı bir yerde ve bir kenara bırakılmış halde bulup çözümledikleri mezar taşının Redif Kışlasında görevli Yüzbaşı Mahmud Efendi'ye ait olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

1893 YILINA AİT OLDUĞU BELGELENDİ

Arşiv kaynaklarından da yararlanarak Yüzbaşı Mahmud Efendi'nin 1893 yılına ait ve o dönemde İskilip'in bağlı olduğu Çankırı salnamesinde (İl yıllıkları) İskilip 3.Taburu 4. bölüğünde yüzbaşı olarak görev yaptığının belgelendiğini tespit ettiklerini söyledi.

HALK EĞİTİMDE YAPILAN KAİDE ÜZERİNDE SERGİLENECEK

Bulunan mezar taşının İskilip Kaymakamlığın desteğiyle Halk Eğitim Merkezine hazırlatılan kaideye yerleştirildikten sonra restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından kışlada sergileneceğini bildirdi.

PLEVNE, GİRİT VE SIRP SAVAŞLARINDA MADALYA SAHİBİ

Ekin'in verdiği bilgiye göre Yüzbaşı Mahmud Efendi, Osmanlı Döneminde Plevne (1877) ve Girit (1878) savaşlarında madalya, Sırp (1876-1878) savaşında ise İftihar Nişanı sahibi bir gazi olduğunu öğreniyoruz.

İSKİLİP’İN BİR DEĞERİ DAHA GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR

Çalışmanın tamamlanmasıyla İskilip'e ait bir değerin daha gün yüzüne çıkarılmış olacağını ve bir hafıza mekânı olarak işlerlik kazanacağı dile getirildi.

KAİDEYE YERLEŞTİRİLECEK KAREKOD İLE AYRINTILI BİLGİYE ULAŞILABİLİNECEK

Yapılacak sergilemede mezar taşının eski Türkçe (Osmanlıca) metnin yanında günümüz Türkçesine ait açıklama da yer alacak. Bunun yanında mezar kaidesine yerleştirilecek bir karekod yardımı ile Yüzbaşı Mahmud Efendi'ye ait ayrıntılı bilgiye ulaşılabilecek.

 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ